Ulla Berg Svedin
START OM MIG KULTURFORSVARET PROJEKTLEDARE KONSULT
Kulturförsvaret_logo

Kulturförsvaret

1977-80 gick jag på Teaterhögskolan i Malmö. Något av åren samlades vi inom konst- och kultursektorn bakom egna paroller i 1:A Majdemonstrationerna. Under 80-talet med nedskärningar och ett allmänt kulturfientligt klimat mindes jag detta och bildade den ideella föreningen Kulturförsvaret. Vi var många medlemmar från Göteborgs kulturliv. Vi hade egna banderoller och fana och gick i vår egen sektion i Enad vänsters tåg varje 1:A Maj. Våra banderoller ”Kulturen folkets själ” och ”Satsa för livet – Barnkultur” samlade lika många demonstranter som resten av tåget tillsammans.

Vi kände att det vi stod för var viktigt för många människor. Som många andra föreningar upplöstes Kulturförsvaret, i slutet av 90-talet. Det kulturpolitiska arbetet drevs vidare av oss som var aktiva i andra forum. Då var SD nybildat och hade någon ynka %. Nu, har SD makt och tyvärr, numera, bundsförvanter från tidigare anständiga partier.SD har, som enda parti, konst och kulturpolitik som ett fundament i hela sin politiska strategi. Det blev mycket tydligt under de nyss genomförda Landsdagarna och i skyltfönsterkommunen Sölvesborg är skiftet genomfört. Misshagliga tjänstemän är utrensade/utköpta, konsten styrs och Prideflaggor är förbjudna.

Vi som är verksamma och engagerade inom konst, kultur, press och media samt allmänhet som ser hotet mot demokrati och yttrandefrihet, behöver nu samla oss. Samla oss och stå upp tillsammans för att värna Public Service, oberoende kulturinstitutioner, finansiering till fria professionella grupper och filmproduktion utan medföljande uppdrag med begränsningar av innehåll och påbud om att utbudet och berättelserna ska vara av nationalistiskt uppbygglig karaktär. För att barn och unga ska ha rätt att både själva utöva och att ta del av professionell konst och kultur för sin egen skull. Inte som nationalistisk fostran. Det vi ser hända nu i kommun efter kommun och region efter region är förmodligen en noga uttänkt nationell strategi. Att förändra konst och kulturpolitiken nationellt genom att ta det bit för bit.

Så att, om/när det hägrande ”maktövertagandet” sker via fria demokratiska val, då är det bara att ändra på det nationella planet. Listigt och otäckt! Vi som anser fri konst och kultur vara en viktig del av ett människovärdigt liv, som ser konstnärlig frihet och fri och oberoende press och medias koppling till demokrati och yttrandefrihet, folkbildning och att kunskap ger makt måste nu bjuda motstånd. Det sägs ibland att konsten kan förändra samhället. Möjligt, men snarare kan konsten förändra människan. Och människan kan förändra samhället. Därför är de som vill införa diktatur angelägna om att beskära just vår frihet. Därför behövs vi. Nu mer än någonsin. Konst och kultur är vårt mentala försvar-väl så viktigt som det militära. Gå med i gruppen! Förslag om aktioner kommer. Gå gärna in på vår hemsida: Kulturförsvaret där du kan göra inlägg. Vi har också en Facebooksida där man måste bli inbjuden av en medlem för att gå med.